LEUSDEN – Onlangs werd EHBO-vereniging Hamersveld voor de achtste keer genomineerd voor de VrijwilligersTrofee die elk jaar uitgereikt wordt.

Bestuur van EHBO afdeling Hamersveld met ook oud-voorzitter Jan Bergsma (met cheque in hand) die door huidig EHBO-voorzitter Jeff de Vries (uiterst links) gevraagd werd de VrijwilligersTrofee in ontvangst te nemen.

Zevenmaal op rij moest ze meemaken dat die gemeentelijke vrijwilligersprijs naar een andere genomineerde organisatie ging. Maar afgelopen woensdag was het eindelijk bingo voor de Leusdense EHBO-afdeling, toen tijdelijk burgemeester Jan Broekhuis de winnaar bekendmaakte. Volgens de traditie gebeurde dat op de kerstlunch die John Visser in zijn Korf jaarlijks aanbiedt aan een deel van het vrijwilligersleger dat Leusden rijk is.

Jeff de Vries, voorzitter van EHBO Hamersveld, stond met vertegenwoordigers van de andere genomineerde organisaties op het Korfpodium toen zijn club uitgeroepen werd als winnaar. En hoewel hij de aangewezen man leek om de daarbij horende wisselbokaal en cheque in ontvangst te nemen, gunde De Vries die eer aan voormalig EHBO-voorzitter Jan Bergsma die woensdag als voorzitter van de genomineerde Scouting Manitoba ook op dat podium stond. “Jan Bergsma, nu erelid van onze vereniging, moet die beker aannemen. Hij is jarenlang voorzitter geweest van de afdeling Hamersveld en liet een gezonde, goedlopende vereniging achter”, aldus De Vries.

De EHBO-bestuursleden toonden zich blij verrast met de uitslag. “Je verwacht het niet want er is veel goed vrijwilligerswerk en er zijn veel vrijwilligersclubs. Maar we hoopten het wel. Ik vind het geweldig dat we de prijs kregen”, reageerde De Vries. Omdat de EHBO Hamersveld wel elk jaar genomineerd werd maar nooit in de prijzen viel, had penningmeester Erik van der Donk zichzelf ook dit jaar weer gehard door zich te verzoenen met het lot dat zijn club in zijn ogen beschoren was: “wij zijn de eeuwige tweede’. Toen hij woensdag het cijfer een, gevolgd door drie nullen op de cheque zag staan die de EHBO kreeg, kon hij dat aanvankelijk dan ook niet geloven. Maar hij herstelde zich snel want even later bedacht de man van de centen al wat er allemaal met dat bedrag aangeschaft kan worden: “Kunstledematen om te leren verbinden of extra AED’s,” riep hij glunderend.

Ook de vrijwilligers van Hobbyclub Hamersveld glunderden toen Johan Boersen van de hobbyclub die knutselactiviteiten voor kinderen organiseert, uit handen van Ton van der Veldt van AFAS de AFAS-aanmoedigingsprijs van 500 euro mocht ontvangen. “We doen al vanaf het begin mee maar werden nooit genomineerd voor de Vrijwilligerstrofee. Het verbaast me dan ook dat we nu deze prijs kregen maar we zijn er heel blij mee. We kunnen nu professioneler materiaal aanschaffen om de kinderen van de hobbyclub nieuwe technieken te leren” aldus Boersen.

Dat de genomineerden Manitoba, Dierenambulance, Avondvierdaagse, het diaconaat van de Leusdense protestantse gemeente en overige mededingende organisaties niet in de prijzen vielen, betekent niet dat hun activiteiten en inzet minder gewaardeerd worden. Burgemeester Broekhuis verwoordde dat namens de jury: “Zonder de inzet van al deze vrijwilligers zou het wonen en leven in Leusden er toch wel iets anders uitzien dan nu het geval is. Stuk voor stuk zijn ze onmisbaar!”

Bron: Fiet van der Bijl, Leusden Nu, 25 december 2008

Zie ook: EHBO wint Vrijwilligerstrofee