LEUSDEN – De EHBO afdeling Hamersveld heeft de Vrijwilligerstrofee gewonnen. De Hobbyclub Hamersveld kreeg de Afas aanmoedigingsprijs.

De prijzen werden uitgereikt tijdens de negende Leusdense vrijwilligerslunch. John Visser van De Korf biedt een dwarsdoorsnede van de Leusdense vrijwilligers op de dag voor Kerst altijd een uitgebreide lunch aan. Op deze manier bedankt hij hen voor hun inzet voor de Leusdense gemeenschap.

Tijdens de lunch wordt ook altijd de vrijwilligerstrofee uitgereikt door de burgemeester. Dit keer viel Jan Broekhuis de eer te beurt. “Geweldig dat ik het een keer mag doen”, sprak hij. Volgend jaar heeft Leusden waarschijnlijk een nieuwe burgemeester, die dan de honneurs mag waarnemen.

Burgemeester Broekhuis en wethouder Joyce Oskam legden in hun speech de nadruk op de waarde van vrijwilligerswerk voor de samenleving. “Een professional in zijn vrije tijd”, zo noemde Broekhuis de vrijwilligers. De EHBO staat 365 dagen per jaar, 24 uur per dag voor mensen klaar. “We zijn de enige vereniging die uitsluitend werkt voor het welzijn van anderen”, vertelde voorzitter Jeff de Vries ooit. Dit jaar was het de achtste keer dat de EHBO voor de prijs genomineerd was.

De leden sprongen dolgelukkig op toen ze hoorde dat dit hun jaar was. “Eindelijk, eindelijk”, riepen ze. Ook De Vries vertelde in zijn dankwoord dat hij blij is dat zijn vereniging nu eindelijk de waardering krijgt die haar toekomt.
De Vries was bij de prijsuitreiking aanwezig. Toch nam hij niet de beker in ontvangst. Dat deed de huidige voorzitter van scouting Manitoba, Jan Bergsma. Deze vereniging was ook genomineerd.

Jan Bergsma is vele jaren voorzitter van de EHBO geweest en is erelid van de afdeling Hamersveld. “Hij heeft ons groot gemaakt. Hij verdient het om de prijs in ontvangst te nemen.” Uiteindelijk kregen ze de grote trofee gezamenlijk. De Vries maakte van de gelegenheid gebruik om iedereen op te roepen mensen op het opleidingswerk van de EHBO te wijzen. “Bij verenigingen zijn er altijd te weinig mensen met een EHBO diploma. Dit is belangrijk”, aldus De Vries.

“Zonder de grote inzet van de EHBO zouden veel activiteiten in Leusden niet gehouden kunnen worden”, legde Broekhuis uit. Hij had even snel berekend dat als de gemeente voor de inzet van deze vrijwilligers zou moeten betalen dat de gemeenschap op zijn minst 4 ton zou kosten. Dat was dan nog een bescheiden schatting. De 1.000 euro van de prijs is daarbij vergeleken maar een schijntje. Behalve de EHBO, waren Manitoba, de avondvierdaagse, het gemeentediaconaat van de PKN en de dierenambulance genomineerd.

De Afas aanmoedigingsprijs ging naar de Hobbyclub Hamersveld, die kinderen leert knutselen. Het hele project kostte tot nu toe 200 euro. Met de 500 euro van de prijs kunnen ze goed uit de voeten.

Op de eerste foto tonen De Vries en Bergsma samen hun prijs. Op foto twee vraagt jurylid Astrid van Ekeren iets aan de vertegenwoordiger van de Dierenambulance. Op foto drie laat Joost Boersen samen met Ton van der Veld van Afas de aanmoedigingsprijs zien.

Bron: Leusder Krant, 25 december 2008
Foto’s: www.leusderkrant.nl

Zie ook: ‘Eeuwige tweede’ wint Vrijwilligerstrofee 2008