EVELIEN PARIE

LEUSDEN – In het SBBO gebouw van ROC-ASA werden donderdagavond veel slachtoffers gesignaleerd. Zo verbrandde de bakker haar arm, moest er iemand in de kopieerruimte gereanimeerd worden en lag de leraar autotechniek bewusteloos onder aan de trap. De banketbakker verslikte zich in een stukje marsepein en op de bouwafdeling had een knutselaar haar arm ingezaagd. Een leerlingkapper stond te gillen met een bebloede schaar in de hand; bij haar klant stroomde het bloed uit het oor.

Gelukkig waren er voldoende EHBO’ers aanwezig om adequate hulp te bieden. Was dit een nachtmerrie van de schoolleiding? Integendeel, het was een grote oefening van de EHBO-vereniging Hamersveld. Diverse LOTUS-sen (Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding Slachtoffers) lagen met uiteenlopende verwondingen verspreid door het gebouw om de gediplomeerde hulpverleners hun kennis in de praktijk te laten brengen. Mirjam Appelo, kaderinstructrice van EHBO Hamersveld: “We hebben ongeveer zeven herhalingslessen per jaar waar alle kennis opgefrist wordt. Eens per jaar proberen we zo’n grote oefening met zogenaamde slachtoffers te organiseren om de praktische kant te belichten. EHBO’ers die assistentie verlenen bij toernooien of grote evenementen kunnen nu eenmaal met dit soort onvoorziene omstandigheden te maken krijgen.”

De ‘slachtoffers’, gespeeld door leden van de LOTUSkring Heuvelrug, zijn zo levensecht in hun rol dat er een golf van paniek door de groepjes hulpverleners gaat wanneer ze een ruimte betreden. De gillende kapster bijvoorbeeld, die hen met haar bebloede schaar op staat te wachten, krijgt in eerste instantie alle aandacht als slachtoffer in plaats van de bloedende klant. De banketbakker loopt werkelijk paars aan als hij zich verslikt, zijn ogen wegrollend terwijl hij tegen de aangesnelde hulpverlener aantuimelt.

Zo’n grote oefening wordt steeds op andere locaties gehouden, legt Mirjam uit: “Ook de BHV’ers (bedrijfshulpverleners) van dit gebouw nemen deel aan deze oefening. Daarom wordt het altijd ergens anders gehouden. In het zwembad, op het gemeentehuis, of, zoals nu in het SBBO gebouw.” Een hele geruststelling voor iedereen die zich weleens laat knippen door leerlingen van de kappersopleiding: de BHV’ers weten nu hoe te handelen als er in de oorlel geknipt wordt. Gelukkig is dit in de praktijk nog nooit voorgekomen, stelt de groep hulpverleners van het ROC-ASA.

Wilt u ook leren hoe u moet handelen als u getuige bent van een ongeluk of calamiteit? In januari start in Leusden weer een nieuwe EHBO-cursus; aanmelden hiervoor kan op www.ehbo-leusden.nl.

Leusden Nu, 6 december 2006