“Werk de slachtoffers maar weer bij”

Ernstige gezichten en gruwelijke open wonden waren vorige week zaterdag te zien in De Korf. “Meneer, heeft u pijn?”, vraagt een Leusdense EHBO’er bezorgd. “Nee”, kreunt de man. “Weet u het wel zeker?”, houdt de hulpverleenster aan. Ze werpt nog een blik op het slachtoffer en trekt een teamgenoot aan haar jasje. “Wil jij even een ambulance waarschuwen?”

De EHBO’ers blijven verbluffend kalm bij de aanblik van gruwelijke open wonden. Waar je ook kijkt, zie je mensen die hinken omdat ze in een spijker gestapt zijn, mensen in coma, mensen met doorgesneden polsen. Maar gelukkig, deze slachtoffers worden door hulpverleners geholpen. De EHBO’ers worden op de vingers gekeken door dames en heren met een klembord die nauwkeurig aantekeningen maken.

Ineens gaat een bel. “De ronde is afgelopen”, roept de wedstrijdleidster. “Werk de Lotusslachtoffers maar weer bij.” Mensen ontwaken uit hun coma en complimenteren hun hulpverleners. “Dat heb .je goed gedaan.” Manken kunnen weer gewoon lopen. Enkele slachtoffers grijpen naar potjes nagellak en verfdozen. Ze zijn Lotusslachtoffers en moeten het de EHBO’ers zo moeilijk mogelijk maken. Nauwkeurig schilderen ze hun verwondingen bij. De nieuwe groep heeft recht op het volledige portie bloed.

“We vinden het leuk dat we deze wedstrijden naar Leusden hebben kunnen halen”, zegt Jan Bergsma, voorzitter van de EHBO Hamersveld. “Vanochtend was er een districtsvergadering in het gemeentehuis en nu deze wedstrijd in De Korf.”

“Aan deze wedstrijd doen negen teams van drie leden mee. Ze moeten in de voorronde drie netelige situaties oplossen. Ze worden beoordeeld of ze de gewonden op een goede manier behandelen. Daar krijgen ze punten voor en de vier beste teams gaan de finale spelen”, legt Martin Polman, vice-voorzitter uit. De teams die uit de mouwen moeten, worden vriendelijk verzocht de zaal te verlaten. Daarna gaan de slachtoffers in de box liggen. De deelnemers zien pas met welke slachtoffers ze geconfronteerd worden als het spel begint. Zelfs voor leken is te zien dat Soest krachtdadig optreedt en dat de mensen tilt Houten niet erg goed weten wat ze met~de situatie aan moeten. Vreeswijk, Soest, Utrecht .1 en Hamersveld gaan door naar de finale. De Leusdenaren zetten hun jubileum extra luister bij door de finale te winnen. “Op 17 mei is er een open dag in de brandweerkazerne. Dan gaan we samen met de brandweer een aantal demonstraties geven. We hopen dat er dan veel mensen komen kijken”, aldus Bergsma.

Leusder Krant, 7 mei 2003