Door Elisabeth van den Hoogen

In haar vijftigjarig bestaan heeft de EHBO-vereniging in Leusden zich onmisbaar ge­maakt. “Zonder onze assistentie gaat de autocross niet door.” Dit jaar is er weliswaar feest in eigen kring, maar de vrijwilligers blijven paraat. En veelgevraagd.

“Tegenwoordig wil zelfs de jeu de boulesvereniging dat we bij hun wedstrijden aanwezig zijn. Het gaat soms wel erg ver~” vindt vice-voorzitter Martin Polman.

Jaarlijks worden de EHBO-vrijwilligers tientallen malen gevraagd voor Leusdense evenementen, zoals Koninginnedag, de autocross en de kindervakantieweken. Voor de kinderen in de vakantie is de EHBO-vrijwilliger vooral een bondgenoot in de strijd voor meer chips tijdens het spelen. “Vooral bij warm weer raden we de organisatie aan om de sproeier aan te zetten en de kinderen veel chips te geven, voor het zout.”

Afgelópen zaterdag startte de EHBO-vereniging haar jubileumjaar met districtswedstrijden in sporthal De Korf. En bij EHBO-wedstrijden gaat het er niet om wie het mooiste noodverband heeft aangelegd, vertelt jurylid K. Verhoef. “Het belangrijkste is de ademhaling, het bewustzijn en de bloedcirculatie. Dat zit als een rode draad door de behandeling, als het goed is. Want als de wond prachtig verbonden is, maar de patiënt ademt niet meer …….”

De eervolle rollen tijdens de wed­strijden zijn altijd voor de bloederig uitgedoste Lotussen die voor slachtoffer spelen. Een slagaderlijke bloeding, een grote glanzende bult op het voorhoofd, en zelfs ‘bloed’ ophoesten met kleurstof: een EHBO-grimeur moet het mooiste vak hebben. Ook zaterdag moesten de Lotussen na elke wedstrijdronde opnieuw worden ‘toegetakeld’ met potjes verf.

De Leusdense club telt al jaren zo’n 125 leden, van wie velen tientallen jaren blijven hangen. Hoe blijft de groep zo groot?

Waarschijnlijk vanwege de gezelligheid, vermoedt Polman. “Maar we hebben ook hele goede docenten en het is ons gelukkig steeds gelukt een arts te strikken voor de theorielessen.” De jaarlijkse aanwas krijgt de vereniging door de bedrijfshulpverleners die van de baas een cursus moeten volgen en van jonge ouders die willen weten wat ze moeten doen als hun kind iets overkomt.

De praktijklessen worden steeds realistischer, vertelt Polman. Voor gymleraren en trainers worden typische sportongevallen behandeld en af en toe speelt de Lotus voor een verslaafde die met een afgebonden arm rondom een wc-pot ligt. “Dat soort dingen gebeuren gewoon tegenwoordig.”

Voor de Lotussen is de pijn de laatste jaren letterlijk verzacht, omdat bij (gespeelde) bewusteloosheid niet meer de monnikskapspier wordt ingedrukt. “Dat doet goddeloos veel pijn, zelfs bij bewusteloze mensen levert dat een prikkel op.” De nieuwste techniek is gewoon schudden aan de schouders. Volgens Polman net zo veilig en effectief, maar wel stukken minder pijnlijk.

De EHBO-vereniging Leusden geeft samen met de brandweer op zaterdag 17 mei van 11.00 tot
16.00 uur demonstraties op het brandweerterrein. Een beknelling in een auto, een vlam in de pan en een redding van iemand op een dak warden nagebootst. Op 1 november is het jubileumfeest.

Bron: Amersfoortse Courant, 29 april 2003