LEUSDEN – Op zaterdag 17 mei van 11.00 uur tot 15.00 uur houden de brandweer Leusden en de EHBO-vereniging Hamersveld een open dag voor alle inwoners van Leusden. Het is zeker de moeite waard om een kijkje te gaan nemen want alles wat met brand en eerste hulp te maken heeft komt aan bod. De beroeps en de vrijwillige brandweer mensen hebben een interessant programma met demonstraties en tips samengesteld. De EHBO laat zien hoe belangrijk eerste hulp kan zijn en wat daar allemaal bij komt kijken. Ongelukken in huis vormen een heel groot deel van alle ongevallen. Als de vlam letterlijk in de pan slaat, wat moet je dan doen? Als je ongelukken met vuur in en rond het huis wilt voorkomen en als je woonomgeving (nog) brandveiliger wilt maken, wat kun je dan zoal doen?

Op zaterdag 17 mei kunt u veel wijzer worden dan misschien al bent. Om 11.30 uur, 12.30 uur en 14.30 uur gaat bij de brandweer de vlam in de pan (en weer uit natuurlijk!). Iemand valt plotseling van zijn of haar stoel, vlak voor je ogen vindt een ernstig ongeluk plaats, iemand heeft zich vreselijk in zijn of haar arm gesneden of iemand heeft met koken gloeiend water over handen en voeten laten lopen. Wat doe je dan?

De mensen van de EHBO zijn opgeleid om dat soort situaties op een deskundige manier aan te pakken. Op zaterdag 17 mei kunt u van hen leren hoe u dat zelf kunt doen. Beter nog: u gaat de EHBO opleiding volgen. Een open dag van brandweer en EHBO is een unieke kans om informatie en tips te krijgen die u veel overlast en ongeluk kunnen besparen. U hebt de kans om alle vragen te stellen die met (het voorkomen van) brand en ongeval te hebben maken. De deskundige mensen van brandweer en EHBO hebben alle tijd om u van dienst te zijn. Bovendien kunt u zien hoe hulpverlening door deskundigen maar ook door u zelf op een goede manier kan worden aangepakt. Er zijn stands waar veel informatie is te vinden. Om 13.00 uur en om 14.00 uur zijn er demonstraties van hulpverlening bij ‘ongeval met beknelling’ en u kunt van dichtbij meemaken hoe een slachtoffer uit een auto wordt bevrijd. Vrijwilligers Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: in de hulpverlening zijn mensen die zich belangeloos willen inzetten hard nodig. Zowel de brandweer als de EHBO-vereniging Hamersveld zijn blij met uw aanmelding. U wordt opgeleid om andere mensen in nood te helpen. U krijgt bij de brandweer en de EHBO te maken me een enthousiaste ploeg mensen, die graag met u aan die zo belangrijke hulpverlening willen bijdragen. Op de open dag kunt u zien wat er zoal nodig is en natuurlijk geven de mensen van de brandweer en de EHBO u graag uitleg. Ook bedrijven in Leusden zijn uitgenodigd om kennis te maken met hulpverlening. De aanwezigheid van vrijwilligers in bedrijven die weten hoe ze moeten omgaan en moeten reageren op noodsituaties is heel belangrijk en kan soms mensenlevens redden en bedrijfsschade voorkomen. Uitdrukkelijk nodigen brandweer en EHBO ook ondernemers uit om zich op de open dag te oriënteren op de mogelijkheden voor bedrijfshulpverlening. De open dag van brand­weer en EHBO in Leusden is be­doeld voor alle inwoners van Leusden, van alle leeftijden. Vanaf 11.00 uur bent u van harte wel­kom. Als u niet te voet, met de fiets of met de bus kunt komen, dan kunt u uw auto parkeren op bet SBBO parkeerterrein naast de brandweer, ingang aan de Clarenburg.

Bron: Leusder Krant, 19 april 2003